top of page

plantaardig

Wij willen met onze patisserie laten zien dat plantaardig eten een rijkdom aan smaken en structuren biedt. En dat het prima mogelijk is om van zoet te genieten en tegelijkertijd goed voor je lijf te zorgen.

Wie veel verse groente en fruit eet, voelt zich fit en vitaal. Planten zitten vol levenskracht en deze geef je door aan je lijf. In onze patisserie werken we met verse rauwe groente en fruit, (gekiemde) zaden, noten en ongeraffineerde en glutenvrije biologische grondstoffen. Inspiratiebronnen voor ons zijn de legendarische groentegod Alain Passard, Megan May van ‘The Unbakery’ en Jeong Kwan de boeddhistische non uit Zuid-Korea.

 

Onze voedselconsumptie vraagt veel van de aarde. Voedselproductie is verantwoordelijk voor ruim een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan is het gevolg van veehouderij. Bij het produceren van vlees en zuivel worden grote hoeveelheden water verbruikt, gaat natuur verloren, en raken lucht, water en bodem vervuild door mest. Wie dus zoveel mogelijk plantaardig kiest, verkleint zijn foodprint aanzienlijk en draagt zo niet alleen bij aan zijn eigen gezondheid maar ook aan die van het milieu.

raw

We kiezen ervoor om veel van onze grondstoffen rauw te gebruiken (niet verhit boven de 43 ℃.) Door verhitting gaan veel waardevolle vitamines en mineralen verloren en ook de van nature aanwezige enzymen die het spijsverteringsproces ondersteunen. Wij willen heerlijke snacks en zoetwaren ontwikkelen die er prachtig uitzien, heerlijk smaken maar ook vol vitale grondstoffen zitten waar je lichaam zich mee kan voeden.

Daarom kiezen we steeds meer om met geactiveerde of gekiemde zaden en noten te werken. Zo ook met koudgeperste kokosolie. Dit zijn kostbare processen die niet allemaal tegelijk in één taartje kunnen worden gestopt. Anders zouden onze producten simpelweg te kostbaar worden.

In ons nieuwe taartje Raw orangeblossom-beetroot bar hebben we gekiemde boekweit, koudgeperste kokosolie en rauwe bietjes verwerkt. Nieuwsgierig wat er nog meer in dit taartje zit ?

De bars van Lady Fruitcake bevatten naast natuurlijke suikers uit fruit en groenten ook toegevoegde suikers zoals plantaardige stropen en dadels. In onze recepten gebruiken we zo min mogelijk toegevoegde suikers, zonder concessies te doen ten aanzien van de smaak. Voor een gezonde levensstijl zouden we volgens de WHO dagelijks maximaal 10% van onze calorieën uit toegevoegde suikers mogen halen. Dit komt neer op ongeveer 50 gram per dag. Lady Fruitcake berekend dadels, door hun hoge concentratie aan natuurlijke suikers, tot toegevoegde suikers. Onze bars hebben een gemiddelde van 12 gram aan toegevoegde suikers uit dadels en plantenstropen per bar (70 gr) Onze bars zijn daarom geschikt voor dagelijkse consumptie zonder dat het de gezondheid belast.

Bron: https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/hoeveel-suiker-mag-ik-per-dag

suiker

biologisch

Veel voedsel wordt verbouwd en geconserveerd met behulp van pesticiden en andere chemische stoffen. Deze chemicaliën hebben een langdurig effect op het milieu, voor de werknemers van de boerderijen en op de insectenpopulatie. Daarom kiezen wij voor biologische gecertificeerde grondstoffen (Skal 106371). Biologische boeren kijken verder dan alleen de opbrengst van hun volgende oogst, zij koesteren de grond. Dankzij hun zorg voor een divers en gezond bodemleven zullen ook toekomstige generaties kunnen genieten van gezonde voeding. Dit zijn belangrijke kernwaarden voor Lady Fruitcake. Goed voor de planeet en gezond voor jou.

Lady Fruitcake steekt veel tijd en onderzoek in het vinden van grondstoffen die niet alleen van de hoogste kwaliteit zijn maar bovendien zo lokaal en duurzaam mogelijk worden geteeld. In samenwerking met bakkerij van der Westen en met telers uit de omgeving wordt dit jaar onze eerste partij biologische glutenvrije haver gezaaid en geoogst, op een steenworp afstand van waar onze patisserie wordt geproduceerd. In de toekomst streven wij ernaar om via deze samenwerking steeds meer grondstoffen te gaan verbouwen. Voor seizoen 2018 kopen wij onze bieten in bij Boer Smith te Drimmelen. Omdat wij begrijpen dat ieder bietje zijn best heeft gedaan om te groeien, nemen wij ze allemaal af ongeacht hun maat of vorm.

In onze taartjes gebruiken we een mix van Europese en tropische grondstoffen. Onze noten en fruit komen grotendeels uit de EU-landen zoals Italië, Spanje en Polen. De rauwe cacao komt uit Peru en is vrij van kinderarbeid.

Onze cashewnoten kopen we via onze groothandel in bij een fair trade project in Burkina Faso waar boeren zich met hulp verenigen om zelf de cashewnoten te verwerken en te exporteren. Dit creëert werkgelegenheid tegen een eerlijk salaris voor de lokale bevolking. 

Duurzaamheid 

we werken momenteel aan een overzicht van onze grondstoffen

bottom of page