top of page

Meer en meer mensen kiezen bewust voor vitaal en voedend eten. Tegelijkertijd komt groente tegenwoordig steeds vaker op verrassende wijze ons dagelijks menu binnen. Van groene smoothies tot courgette spaghetti en bloemkool couscous. Groente neemt een steeds centralere plaats in; niet alleen in ons dieet maar ook op ons bord.

​

Wij ontwikkelen zoetwaren die bij deze spannende ontwikkelingen aansluiten; plantaardige, voedende patisserie. Gemaakt van biologische noten, zaden, fruit en groenten. Ongeraffineerd, natuurlijk en minimaal gezoet, glutenvrij en vol vitale grondstoffen en vezels. Geïnspireerd door de talloze mogelijkheden voor plantaardige taartjes, snacks, ontbijt en dessert, experimenteren wij er in onze testkeuken naar hartenlust op los met uiteenlopende groentesoorten, peulvruchten, gekiemde zaden, biologische etherische oliën en kruiden. Zo ontwikkelen wij nieuwe, avontuurlijke lekkernijen.

liefde voor plant-

aardige taartjes 

About Lady

Fruitcake Sarah

Op de vraag waar mijn enthousiasme voor het maken van duurzame, plantaardige patisserie precies vandaan komt, is eigenlijk maar één antwoord mogelijk: het past bij wie ik ben. Opgeleid als ruimtelijk beeldend kunstenaar ben ik gewend om de wereld met conceptuele verbeelding en nieuwsgierigheid tegemoet te treden, open te staan voor zinnenprikkelende perspectieven en nieuwe verbanden. Ook mijn opvoeding speelt een niet onbelangrijke rol. Mijn beide ouders zijn gedreven idealisten maar mijn vader koppelt daar ook nog een enorme liefde voor eten en smaken aan. Bij ons thuis hing de geur van vers gebakken brood, werd een oude centrifuge als vanzelfsprekend omgetoverd tot appelsap-pers en verdween een houten zelfbouw windmolen pas uit de tuin na klachten van de buren. Zelf gebrouwen vlierbessenwijn op zolder en verse bloesem op de pannenkoek; mijn jeugd was er een vol smaken, ambachtelijke huisvlijt en vrolijk idealisme.

Op de kunstacademie leerde ik de kracht van conceptueel denken en esthetiek kennen maar ik miste de smaken, de idealen en de ambachtelijkheid uit mijn jeugd. In de plantaardige keuken met zijn onuitputtelijke mogelijkheden kan ik mijn creativiteit en mijn liefde voor vakmanschap volop kwijt. Zo heb ik mij ontwikkeld tot Lady Fruitcake en brengen mijn compagnon Dana en ik, smaak, concept en esthetiek samen in onze natuurlijke patisserie. Daarnaast valt er nog veel te ondernemen op het gebied van duurzaamheid, directe handel en onderzoek naar vitale grondstoffen. Met dat idealisme zit het dus ook wel goed. En mijn enthousiasme voor plantaardige patisserie? Die is sinds 2014, toen wij met Lady Fruitcake begonnen, alleen maar toegenomen.

About Lady

Fruitcake DANA

Eten! mijn moeder, mijn drie zusjes en ik konden er vroeger eindeloos met elkaar over praten - een culinaire conversatie die nog altijd voortduurt. We perfectioneren recepten, wisselen ze uit, of we staan samen te koken en te proeven. Die vrolijke uren in de keuken, elkaars gerechten keurend, improviserend en discussiërend: Wie van ons vieren heeft de beste methode voor het inmaken van jam? (Mijn moeder) Na een studie culturele antropologie ben ik als bedrijfsleider in de horeca gaan werken. Daar ontdekte ik al snel dat ik het liefst zelf met het bereiden van eten bezig ben. Ik besloot mij daarom verder te ontwikkelen als kok. Ik vind het belangrijk om met goede producten te werken, eerlijk en duurzaam. Noem het idealisme, maar dat een kok rekening houdt met mens, dier en milieu is voor mij een vanzelfsprekendheid. Bij het ontwikkelen van onze patisserie, experimenteer ik daarom alleen met plantaardige, pure, biologische ingrediënten. De mooiste lekkernijen toveren Lady Fruitcake Sarah en ik zo tevoorschijn, al creërend en proevend. Hier word ik blij van!   

Ontstaan van Lady Fruitcake

Sarah vertelt: In 2014 begon ik, naast mijn werk als kunstenaar en workshop-docent, plantaardige taartjes te maken voor natuurwinkel Krits in Amsterdam, waar ik zelf als verkoopster werkte. Aangemoedigd door de goede verkoop en de enthousiaste reacties van klanten, heb ik in 2016 de stap gezet om samen met Dana een kleine productiekeuken te starten op de biologische boerderij Hartstocht in Abcoude. Toen natuurwinkel Krits zich liet omvormen tot Ekoplaza Zijlstraat, kregen wij de kans om binnen Ekoplaza te groeien tot een mooi biologisch gecertificeerd bedrijf. (skal 106371)  Wij laten onze plantaardige taartjes inmiddels produceren door de biologische, glutenvrije bakkerij Liberaire maar we blijven nauw betrokken bij de productie en blijven streven naar de beste resultaten in smaak en textuur.

In onze eigen keuken ontwikkelen wij nieuwe voedende patisserie, snacks, desserts en meer. De natuur heeft eindeloos veel te bieden en daar worden we super blij van!

bottom of page